Wat houdt stucwerk nou in?

W

Bij het volledig perfectioneren van uw huis, hoort stucwerk perfect thuis. Stucwerk is kort gezegd het netjes afwerken van uw muren om zo een strak, mooi interieur te maken. Naast decoratievoordelen, zorgt goed stucwerk voor een brandvertragende en isolerende werking. Bij welk bedrijf stucwerk het beste uitgevoerd kan worden, is moeilijk te bepalen. Je weet namelijk nooit of je met een vakman te maken hebt of een, subtiel gezegd ‘mindere vakman’ te maken hebt.

Werkwijze van stucwerk

Allereerst een korte beschrijving over de materialen die gebruikt worden bij stucwerk. Er wordt altijd een mengsel gebruikt, bestaande uit water, bindmiddel en zand of kleine steentjes. Hierbij kan het bindmiddel verschillende dingen zijn, zoals leem, kalk, gips of cement. Ook een mix van deze materialen is mogelijk, waarbij deze combinatie een grote impact heeft op de uiteindelijke eigenschappen die tot het stucwerk behoren.

Er zijn twee manieren om een muur glad te maken, namelijk middels het afmessen en raapwerk bij een muur. Meestal wordt bij stucwerk het afmessen bedoeld. Dit is de goedkoopste manier en voldoet voor het meeste stucwerk, waarbij de oppervlakte van een muur redelijk goed wordt afgevlakt.

De tweede wijze van stucwerk is raapwerk, wat voornamelijk gebruikt wordt als een muur écht recht moet zijn. Denk bijvoorbeeld bij constructie van een keukenkast, waarbij je geen kieren aanwezig wilt hebben aan de zijkant. Uiteraard is dit dus ook duurder om uit te laten voeren, het vereist meer vakmanschap. Bij deze wijze van stucwerk kan de term vlakheidsklasse worden gebruikt om de mate van vlakheid bij een muur te bepalen.

De beste vakman

Dus, hoe zorgt u nou dat u de beste vakman heeft gekozen voor uw stucwerk? Het is nooit zeker of u de juiste vakman hebt gekozen, maar er zijn wel enkele indicatoren waar je op kunt letten bij het kiezen van een vakman om de kans te vergroten dat je met een ervaren vakman te maken hebt.

Allereerst, indien u een vlakheidsklasse wilt afspreken met de stucadoor, dan heb je altijd een zekerheid over de kwaliteit van het stucwerk. Een vakman heeft namelijk alle middelen in huis om een vlakheidsklasse af te spreken en na te komen, terwijl een onervaren vakman het liefste geen beloftes maakt qua vlakheid. Het nagaan van referenties van een stucadoor Helmond kan ook helpen hierbij!

Je hoeft ook niet altijd de meest ervaren vakman te hebben. Vaak vragen deze ook een hogere prijs, terwijl normale muren echt niet de hoogste kwaliteit stucwerk vereisen!