Je eigen onderneming

J

Eigen baas, dit is iets waar veel mensen van dromen. Echter is startten van een eigen onderneming natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, het ondernemen moet natuurlijk wel door jouw aderen stromen. Het starten van een eigen onderneming is een groot proces waar veel bij komt kijken en wat je dan natuurlijk ook zeker niet moet onderschatten. De beginfase is dan ook cruciaal voor het succes van jouw bedrijf.

Het businessplan

Wanneer je van plan bent om daadwerkelijk voor jezelf te beginnen en een eigen onderneming op te starten, moet je natuurlijk wel een ‘waterdicht’ plan hebben. Voor het zover is dat je jouw businessplan voorlegt bij de KVK moet je deze natuurlijk eerst zo uitwerken dat je zeker weet dat het een succesvol plan is. Dit plan begint natuurlijk allemaal bij een bepaald concept en idee dat je hebt waar jij zo van overtuigd bent dat dit wel een succes moet worden. Dit ga je vervolgens onderbouwen in jouw businessplan.

Budget

Één van de belangrijkste factoren voor het starten van een eigen onderneming is dat je financieel zeker bent. Stel dan ook een realistisch budget op en maak duidelijk welke kosten en welke investeringen je gaat maken. Wat belangrijk is bij het opstellen van een juist budget is dat je meerekent dat je in de eerste maanden en misschien het eerste jaar niet veel inkomsten hebt omdat mensen je nog niet weten te vinden. Dit zal je moeten meenemen in je financiën zodat die ingecalculeerd en gedekt is.

Groeimogelijkheden

Het is belangrijk dat je van tevoren al plannen hebt voor wanneer je daadwerkelijk gaat groeien. Denk bijvoorbeeld aan een kantoorpand, dit kan bij de eerste groei nog een hele investering zijn die je liever nog niet maakt. Dan komt het bijvoorbeeld goed van pas als je van tevoren al research hebt gedaan en erachter bent gekomen dat kantoorunits kopen een goede optie kan zijn. Op deze manier kan je de eerste stap in de groei van jouw eigen onderneming zetten en ben je niet direct waanzinnig veel kosten kwijt die je misschien nog niet kan dekken.