Hoe Yoga en ademhaling mij hebben geholpen om te ontspannen

H

Jaren van verkeerd ademen hebben mij op latere leeftijd aardig wat kwaaltjes veroorzaakt. Omdat je verkeerd ademen niet meteen doorhebt, ga je eerst de oorzaken elders zoeken. Na jaren van onderzoek door huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten en noem het maar op, was mijn probleem achteraf zeer simpel. VERKEERD ADEMEN. Nooit had ik gedacht dat verkeerd ademen mij onder andere; energieloosheid, somberheid, depressie, grauwe huid, concentratieproblemen, hoofdpijn en slaapproblemen zou veroorzaken. Eens ik dat doorhad stuitte ik op een andere drempel: hoe adem je dan juist?

Ademen is iets wat je automatisch doet en jarenlange gewoontes leer je niet zomaar af. Daar heb je serieuze en professionele hulp bij nodig. Na lange, intensieve hulp van specialisten begon mijn adem langzamerhand te normaliseren. Eindelijk had ik door hoe je eigenlijk hoort te ademen. Wat wel een probleem bleef was de energieloosheid en de hoofdpijn na het slapen. In je slaap ga je toch ongewenst en onbewust naar je oude gewoontes terug. Om dat te veranderen moest ik blijkbaar op ontdekking gaan met iets waar ik een vertekend beeld bij had en dat compleet onbekend voor me was. De ander kracht die hand in hand gaat met ademen: Yoga.

Als ik aan yoga dacht, dacht ik aan mensen die zich konden dubbelvouwen. Aan atleten, gymnasten, turners en dansers. Hypermobiel en een jeugd helemaal besteed aan topsport. Niets was minder waar. Yoga, in zijn essentie, is lichaamsbeweging in flow met je ademhaling. Al het andere is bijzaak. Waar yoga ontzettend goed in is, is het vertellen aan je lichaam wanneer het moet gaan ademen. Toen werden er grote stappen gezet richting het bewust ademen, zelfs in mijn slaap. Na een keer per week Hatha yoga te hebben gevolgd voor 2 maanden, begon ik al grote verschillen te merken. Ik heb verschillende yoga vormen geprobeerd: Hatha Yoga, Yin Yoga, Ashtanga Yoga,… Maar Hatha Yoga hielp mij van alle yoga stijlen het best om bewust te omdat de bewegingen vloeiend gaan en je geen tijd meer hebt om na te denken wanneer je moet gaan ademen. Na een tijdje doet je lichaam dat automatisch, en dat is een hele beademing.

 

Nu ik dit heb ontdekt heb ik besloten om dit ook met anderen te kunnen delen en een 200 uur Yoga docenten opleiding te volgen. Een hele wereld gaat aan mij open sinds ik Yoga heb ontdekt… ik kan het alleen maar aanraden!