De perfecte werkomgeving creëer je zo!

D

Een fijne werkplek is goed voor de productiviteit en gezondheid van de werknemers. Als je een fijne werkomgeving creëert, zullen werknemers met plezier naar hun werk komen en minder behoefte hebben om thuis te werken. Bovendien zorgt het gewoon voor een goede werksfeer en zul je ervoor zorgen dat je werknemers beter presteren! Maar hoe creëer je nou de perfecte werkomgeving?

Daglicht

Ten eerste is daglicht een belangrijke factor voor een prettige werkomgeving. Zorg dus voor voldoende daglicht op kantoor. Fel licht verbetert het analytisch vermogen van mensen. Heb je een brainstormsessie? Dan is het juist fijn als je het licht kan dimmen. Dit bevordert namelijk de creativiteit. Ook andere natuurlijke elementen werken positief voor de werksfeer. Zet dus een aantal mooie planten neer! Regelmatig een pauze waarbij je werknemers buiten een blokje om kunnen maken doet ook wonderen voor de productiviteit. Door een wandeling in de buitenlucht komen mensen tot rust en kunnen ze er daarna weer vol tegenaan.

Rust

Mensen kunnen zich goed concentreren wanneer er rust heerst op kantoor. Richt daarom speciale concentratieruimtes in. Hier kunnen werknemers zich optimaal concentreren en worden ze niet afgeleid door langslopende mensen en geluid. Daarentegen moeten er ook ruimtes zijn waar mensen kunnen samenkomen. Dit bevordert de collegialiteit en onderlinge verbondenheid.

Inrichting

Goed meubilair is natuurlijk vanzelfsprekend voor een prettige werkomgeving. Wanneer je kiest voor ergonomische bureaus en stoelen, zullen je werknemers geen last krijgen van bijvoorbeeld rug- of nekklachten. Bovendien kun je met de juiste inrichting en het juiste meubilair een fijne uitstraling creëren. Zo geven ronde meubels ons een gevoel van vriendelijkheid, heel slim om hier gebruik van te maken!

Keuze

Het kan productiviteit verhogend werken om ruimtes verschillend in te richten. In deze ruimtes kunnen werknemers afhankelijk van hun taak of humeur plaatsnemen om te werken. Voer je een creatieve opdracht uit? Dan werk je waarschijnlijk het liefst in een inspirerende omgeving. Moet je je goed concentreren op cijfers of lastige teksten? Dan is een rustige, heldere ruimte juist weer fijn.

Ideale werktemperatuur

Ook de temperatuur is een belangrijk onderdeel van een fijne werkomgeving. De ene werknemer heeft het snel koud en de andere juist weer snel warm. Het ene onderzoek wijst uit dat je bij een warme temperatuur beter creatief kunt denken en dat een koele temperatuur beter is voor herhalende werkzaamheden. Dus hoe vind je dan de ideale werktemperatuur? Dit doe je vooral door met je werknemers te bespreken wat ze fijn vinden. Als 90% van de werknemers tevreden is, heb je een goede temperatuur bereikt.

Uitzicht

Een mooi uitzicht heeft een positief effect op de productiviteit van je werknemers. Het verlaagt de stress en zorgt ervoor dat mensen langer productief kunnen blijven werken. Een parkje is een heel mooi uitzicht, maar een mooie grote plant buiten kan ook al voldoende zijn.