Welke yogastijl past bij jou: Hatha Yoga, Yin Yoga en Vinyasa Yoga

W

Er zijn tegenwoordig onnoemelijk veel verschillende yogastijlen, en er lijken steeds meer vormen van yoga bij te komen: Hatha Yoga, Yin Yoga, Vinyasa Yoga, Flow Yoga, Power Yoga, noem maar op. Net als vele mensen vraag je je waarschijnlijk af wat nu juist het verschil is tussen al deze verschillende yogastijlen en welke yogastijl de juiste is voor jou. Hieronder vind je een korte uiteenzetting over 3 veelvoorkomende yogastijlen en wat deze yogastijlen kenmerkt.

Hatha Yoga

Yoga is al meer dan 5000 jaar oud. Door de jaren heen zijn verschillende stijlen ontwikkeld die een verschillende opvatting en interpretatie van yoga tonen. Aan de basis van deze vele yogastijlen ligt Hatha Yoga. Klassieke Hatha Yoga is de oorspronkelijke yogavorm. Hatha Yoga had als doel om het lichaam gezond te houden. Het werkt op de klieren en het hormonale systeem en stimuleert de spijsvertering en het algemene fysieke welzijn. De houdingen worden 1 tot 3 minuten aangehouden en voortdurende observatie van adem en lichaam wordt gestimuleerd. Op basis van deze yogastijl werden in de loop der jaren meerdere yogastijlen afgeleid, afhankelijk van bepaalde noden. Hatha Yoga combineert Yin en Yang energie. Dit wil zeggen dat zowel intensieve als ontspannende houdingen elkaar afwisselen.

Yin

Yin Yoga is  een meer rustige yogastijl waarbij de houdingen lange tijd aangehouden worden van 3 tot 5 minuten. Met behulp van kussens en dekens kom je op een comfortabele manier in een houding. Het doel is om spanningen los te laten. Door lang in de houding te blijven leer je stap voor stap los te laten en werk je bij Yin Yoga op de diepere weefsels. Ook mentaal kom je met Yin Yoga helemaal tot rust. Je leert je lichaam aanvoelen maar ook je gedachten observeren en loslaten.

Vinyasa

Ben je eerder actief en werk je liever op Yang energie, dan is Vinyasa Yoga misschien wel wat voor jou. Bij deze vloeiende en energieke yogastijl werk je op spierkracht, lichaamscontrole en flexibiliteit. De houdingen vloeien vlot in elkaar over waardoor je fysiek en mentaal in een soort flow terecht komt. Vinyasa is een moderne yogastijl en binnen Vinyasa yoga zijn er nog verschillende varianten, afhankelijk van waar de nadruk tijdens de les op ligt. De meest voorkomende zijn Vinyasa Flow (over het algemeen zachtere, toegankelijke lessen) en Power Vinyasa (uitdagendere houdingen, meer gevorderd).

Niet alleen zijn er veel yogastijlen, er zijn ook enorm veel yogadocenten. Binnen eenzelfde yogastijl kan je nog heel veel variatie tegenkomen afhankelijk van de docent. Probeer de lessen uit, en informeer je over de yogadocent. Een ervaren en kwaliteitsvolle yogadocent is steeds op de hoogte van je persoonlijke beperkingen en biedt je variaties waar nodig. Yoga is verschillend voor iedereen, en dit moet de yogadocent ook duidelijk toepassen in zijn of haar lessen om blessures te voorkomen.

Probeer verschillende stijlen uit en bekijk wat voor jou het beste past. Misschien is dat soms ook wel afhankelijk van je eigen stemming en voel je je de ene dag meer aangetrokken tot Yin Yoga, en de andere meer tot Hatha Yoga. Ik kan je alvast deze Yoga in Doetinchem aanraden.. Veel succes in je zoektocht!