Toepassingen van een membraanschakelaar

T

Wat is een membraanschakelaar?

Een membraanschakelaar is simpel gezegd een schakelaar om een circuit aan en uit te zetten. Het verschilt van een mechanische schakelaar, deze is vaak gemaakt van koper en plastic onderdelen. Een membraanschakelaar is namelijk geprint op PET of ITO materiaal.

Deze membraanschakelaars hebben vaak een gebruikersinterface die de gebruiker toegang geeft voor de communicatie met andere elektronische apparaten. Denk hierbij aan plastic toetsenborden, touchscreens en andere hulpmiddelen om elektronische apparaten te besturen. Een voorbeeld van een membraanschakelaar is bijvoorbeeld een touchscreen scherm in een klaslokaal om de verlichting en ramen van de ruimte te besturen.

In één zin zou een membraanschakelaar zijn: een momentele schakelaar waarbij in ieder geval een contact actief is of gemaakt is van een flexibele substraat.

Manieren van achter-verlichting

Er zijn totaal drie manieren om de verlichting voor deze schakelaars te regelen, namelijk LEDS, glasvezel en EL lampen.

LED lampen creëren felle lichtplekken en zijn hiermee niet helemaal geschikt voor het verlichten van de gehele achterkant van het panel, maar voornamelijk als een soort indicator-licht.

Glasvezel is een geschikt materiaal maar wel redelijk duur. Vaak is glasvezel gekoppeld met enkele LED bronnen. Het fijne hieraan is dat de lichtbron van 10.000 tot 100.000 uur vol kan houden en licht af kan geven. Deze lichtbronnen hebben ook geen last van extreme temperaturen en luchtvochtigheid.

De laatste vorm van verlichting zijn EL lampen. Deze zijn goedkoper en gaan ongeveer 3.000 tot 8.000 uur mee. De levensduur kan worden verlengd door de lampen te laten flikkeren en wanneer de halve levensduur is bereikt, zal het licht snel minder fel worden.

Verscheidene toepassingen

Membraanschakelaars worden veel gebruikt voor het besturen van elektronische apparaten zoals magnetron ovens, tv’s en air conditioners. Het hoofddoel van het implementeren van zo’n systeem is om elektronische apparaten gekoppeld en makkelijk te kunnen besturen. Zo kunnen computers voor meer geavanceerde systemen zeer eenvoudig worden gebruikt.

Deze schakelaars worden ook wel membraantoetsenborden of keypads genoemd.