Hoe werkt het kenteken in Nederland?

H

Het kenteken wordt gebruikt als identificatiemiddel voor voertuigen. Denk bijvoorbeeld bij het vinden van gestolen auto’s, verantwoordelijkheden voor ongelukken en het uitdelen van boetes. Iedere auto is veel landen inclusief Nederland dus verplicht en het niet hanteren van een geldig kentekenbewijs is strafbaar. Op dit moment zijn de volgende voertuigen verplicht tot het hebben van een geldig kenteken(bewijs); auto’s, motorfietsen, aanhangwagens, brommers en motors. Aan elke kentekenplaat zit een kentekenbewijs verbonden, wat de bestuurder van de auto ten alle tijden bij zich moet hebben om eigenaarschap aan te kunnen tonen. Deze bevat naast het kentekennummer ook voertuiggegevens, persoonsgegevens en het bijhorende nummer van het chassis van de auto.

Kentekens zijn in Nederland al vanaf 1898 een verplicht component, zodat bij eigenaar overdracht simpelweg het kenteken kon worden omgezet van eigenaar om een transactie te voltooien.

Opbouw kentekens in Nederland

De kentekens in Nederland zijn opgebouwd uit vijf componenten; het EU symbool met landcode, een unieke code, een duplicaatcode, een producent kentekenplaat en de datum van fabricage. Deze samen vormen het gehele kentekenplaat, waarbij er alsnog een scala aan variaties mogelijk zijn. Een kenteken kan beginnen met:

–         AA: dit betreft voertuigen van het koninklijke huis

–         AF: kentekens met AF in het begin zijn afkomstig van AFCENT in Brunssum

–         B: dit kenteken behoort tot bedrijfswagens

–         C: deze voertuigen behoren tot diplomaten

–         W: deze kentekenbewijzen behoren tot aanhangers

–         V: dit zijn kentekens voor bedrijfswagens onder 3.500 kg

–         O: dit zijn kentekens die bedoeld zijn voor opleggers van meer dan 10.000 kg

–         M: Motoren maken gebruik van deze kentekenplaten

–         K: De Nederlandse Defensie maakt gebruik van deze kentekens

Wanneer je dus een nieuw voertuig aanschaft, kijk dan goed welke kentekenplaten je nodig hebt en of je alle benodigde bewijzen bij de hand hebt in het geval van een controle. Wanneer je wordt aangehouden voor welke reden dan ook, zal je deze papieren namelijk moeten laten zien! Preventie hierin is beter dan genezen. Er zijn verschillende voorbeelden van deze kentekens te vinden op YouTube. Wanneer een camper kopen een goed idee lijkt, dan hoeft u zich ook geen zorgen te maken over het kenteken, dit wordt vaak door de verkoper geregeld of ondersteund.