Hoe kun je een elektrische auto snel opladen?

H

Als je een elektrische auto hebt wil je deze natuurlijk wel een beetje snel kunnen opladen. In deze blog wat tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een laadkabel en laadpaal.

Laadsnelheid

De laadsnelheid wordt bepaald door de beperkende factor van een laadpaal, laadkabel of de auto zelf. Let goed op bij de aanschaf van een elektrische auto op welk vermogen de auto kan laden. Check het vermogen van de boordlader, en zoek daarbij de bijbehorende laadtijden. Er zijn 4 standaard snelheden:

1 fase 16A – 3,7kW

1 fase 32A – 7,4kW

3 fase 16A – 11kW

3 fase 32A – 22kW

De volgende stap is om zowel een laadkabel als laadpaal te kiezen die minimaal dit vermogen aan.

Voorbereid op de toekomst

Ter voorbereiding op de toekomst is het vaak verstandig om alvast een zwaardere laadpaal/laadkabel te kiezen. Hiermee voorkom je dat je later wederom een nieuwe laadpaal moet aanschaffen om op een hogere snelheid te kunnen laden.

Een auto laadkabel dat een zwaar vermogen aankan, kan ook gewoon op een laag vermogen laden. Het is aan te raden om een 3-fase 16A (11kW) of zelfs een 3-fase 32A (22kW) te kiezen.

Installatie

De installatie kan per situatie erg verschillen. Soms is het plug & play, maar in sommige gevallen moet de hele meterkast verbouwt worden. Laat je daarom goed adviseren.