Beroepen waarin je zichtbaar moet zijn

B

In sommige functies is het van groots belang om goed zichtbaar te zijn voor anderen. Dit kan soms het verschil betekenen tussen leven en dood (of ernstig gewond). Denk bijvoorbeeld eens aan de mensen van de wegenwacht, Rijkswaterstaat of mensen op de bouw. Signaalkleding gemaakt van fluoriderende stoffen en reflecterende strepen zorgen daarvoor.

Zichtbaarheid in de bouw

Op een bouwplaats gebeurt veel! Er rijden grote machines rond die jou maar net moeten zien, mensen lopen met allerlei grote, zware materialen rond, er wordt gegooid met stenen van een eerste verdieping enzovoorts. Sommige voorbeelden zijn wat extreem en overdreven, maar dat maakt het duidelijk. Een goede zichtbaarheid van medewerkers/collega’s voorkomt ongelukken. Als je de juiste signaalkleding draagt voorkom je dat je de pineut bent om dat je niet gezien werd.

Zichtbaarheid in de wegenbouw

Stel je eens voor dat de mensen die op de snelweg (of elders in het land) werken aan deze wegen, niet goed zichtbaar waren… dan zouden er veel ongelukken gebeuren. Ook mensen bij de wegenwacht bijvoorbeeld. Als zij niet goed zichtbaar zijn, dan kunnen weggebruikers daar niet op anticiperen. Voor hen is signaalkleding van levensbelang.

Behouden van de zichtbare eigenschappen

Het hebben en dragen van signaalkleding is belangrijk, maar dan moet de kwaliteit van deze kleding ook nog bewaakt worden. Door kleding te dragen slijten namelijk de eigenschappen die er juist voor zorgen dat je zichtbaar bent. Ook het verkeerd wassen zorgt voor een snellere slijtage van de kleding. Fluorescerende kleuren worden flets, de reflectiestrepen worden minder, slijten eraf enzovoorts. Zorg dat je kleding goed wast en dat de kleding (of delen daarvan) vervangen of gerepareerd worden waar nodig.