Tips voor pitchen op de werkvloer

T

Iedereen krijgt er mee te maken in zijn of haar werkleven, pitchen. Met pitchen bedoelden we ook wel een korte presentatie waarin je in ongeveer een minuut tijd je product of dienst moet ‘verkopen’. Nu verschilt het natuurlijk qua persoon hoe iemand pitcht en welke manier hij of zij fijn vind om te presenteren. Nu bestaan er wel een aantal tips wat bij iedereen kan werken om jouw pitch net wat beter te maken dan die van iemand anders.

Voorbereiding

Misschien wel de eenvoudigste tip maar meteen ook één van de belangrijkste, de voorbereiding. Er is niet voor niks een gezegde wat luidt ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’. Wanneer je zorgt dat op tijd begonnen bent met het voorbereiden van je pitch dan ga je met een zekerder gevoel naar het moment van pitchen toe. Dit komt doordat je het gevoel krijgt dat je van tevoren alles gedaan hebt wat je kon doen en dat je alles tot in de puntjes weet en begrijpt. Zo wordt het ‘verkopen’ van je pitch ook aantrekkelijker, mensen zullen zien dat jij jezelf goed voorbereid hebt dan er energie en tijd in gestoken is.

Wees creatief

Hoe creatiever hoe beter, je moet jezelf weten te onderscheiden van de concurrentie of je moet jouw bazen overtuigen van jou plan. Bij een pitch hoef je niet altijd zelf te presenteren het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat je een uitleganimatie laat maken. In sommige gevallen kan dit erg handig zijn omdat jij jouw eigen producten of diensten wel kan dromen, maar toch is het soms lastig dit uit te leggen aan andere mensen. In dit soort gevallen kan een uitleganimatie uitkomst bieden.

Wees zeker

Veel mensen zullen zenuwachtig te zijn om voor een groep te gaan staan terwijl die niet nodig is. Wat kan helpen is door even goed te ‘aarden’ even rondlopen en de zaal verkennen. Het is belangrijk dat jij jouw enthousiasme over brengt op de mensen zodat ook zij enthousiast worden van jouw product of dienst, dit gaat niet wanneer je niet zeker overkomt.