Presteren tijdens een presentatie

P

Wanneer je een presentatie moet houden voor klanten of collega’s of voor geïnteresseerde mensen in je vakgebied, wil je natuurlijk zo goed mogelijk presteren. Of je nu moet presenteren voor een grote groep of voor een selectief gezelschap, je moet je van je beste kant laten zien. Om ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt, kun je de volgende tips opvolgen.

Presenteer in de juiste omgeving

De locatie van je presentatie kan al veel doen voor de sfeer. Als je een presentatie geeft in een moderne inspirerende ruimte, zullen mensen vaak al enthousiaster zijn vanaf het moment dat ze binnenkomen. Zorg dat de ruimte groot genoeg is voor het aantal personen waar je voor gaat presenteren, maar niet te groot zodat er veel lege plekken zijn. Hierbij is het ook handig als de juiste faciliteiten, zoals eventueel een beamer, flipover of koffietafel beschikbaar zijn. Heb je een dergelijke ruimte zelf niet tot je beschikking, dan zijn er vaak verschillende ruimtes te huur waar je een presentatie kan houden. Zo kun je op zoek gaan naar een business center zoals Frame21 in Roosendaal, waar vergaderruimtes en kantoren te huur zijn en waar regelmatig zakelijke evenementen plaatsvinden.

Zorg voor een duidelijke presentatievorm

Wanneer je een presentatie moet houden, maak je meestal gebruik van een visuele ondersteuning. Dit kan in de vorm van een powerpoint presentatie zijn of simpelweg door je verhaal uit te tekenen op een bord of flipover, of door het laten zien van een video. Zorg er in ieder geval voor dat welk middel je ook gebruikt, dit goed te zien is voor alle aanwezigen. Maak je gebruik van een powerpoint presentatie, dan is het ook handig om een hand-out mee te geven waar mensen in mee kunnen lezen. Welke manier van presenteren je ook kiest, het is de bedoeling dat het je verhaal ondersteunt. Maak dan ook gebruik van korte en duidelijke bulletpoints en vertel je verhaal hier omheen.

Een verhaal met structuur

Een goede presentatie moet structuur en een duidelijk verhaal hebben. Wanneer je van hot naar her gaat met je verhaal en mensen het niet begrijpen, zullen ze veel eerder afhaken en minder goed opletten. Hierbij maak je dus ook gebruik van je gekozen presentatiemiddel.

Een goede voorbereiding

Het allerbelangrijkste is misschien wel een goede voorbereiding. Hier komt meer bij kijken dan alleen het verhaal dat je gaat vertellen goed kennen. Ook het klaarmaken van de ruimte, door bijvoorbeeld water, papier en pennen neer te leggen en het checken van de apparatuur hoort hierbij. Daarnaast valt ook persoonlijke voorbereiding hieronder. Zorg dat je de juiste kleding aan hebt voor de gelegenheid en dat je je hier comfortabel in voelt. Op deze manier zul je beter presteren. Natuurlijk is het daarna zaak om je goed voor te bereiden op wat je gaat vertellen. Zorg dat je presentatie er goed uit ziet, oefen je verhaal zodat je weet hoeveel tijd je ongeveer kwijt bent en bereid je voor op eventuele vragen. Door een goede voorbereiding zul je minder zenuwen hebben wat je prestatie alleen maar zal verbeteren.