De bekoring van glazen kralen voor je sieraden

D

Tegenwoordig hebben we zo enorm veel keus aan soorten kralen, dat je bijna zou vergeten welke kralen eeuwenlang het meest populair waren, namelijk de glazen kralen. De meeste mensen weten dat glaskralen al zeker sinds de Middeleeuwen worden gemaakt. Dat klopt ook, toen werden ze enigszins in productie gemaakt. Maar de allereerste glazen kralen zijn terug te vinden tot een datum van 1600 voor Christus. Kralen zijn een van de eerste cultuurobjecten die de mens maakte. Dat wil zeggen dat ze geen praktisch nut hadden, maar dat ze alleen voor de sier waren of om te bidden. Het Engelse woord ‘bead’ is verwant aan ‘bidden’. Kralen van glas waren alleen voor de rijken, want het was een tijdrovend proces.

handgemaakte-glazen-kralen.jpg

Rijke keus aan glazen kralen

Tegenwoordig zijn we bijna verpest met de grote hoeveelheid kleuren en vormen aan kralen. Traditioneel zijn de Murano-glaskralen erg geliefd. De echte worden vaak nog met de hand gemaakt en elke kraal is anders.  In de Murano-stijl zijn veel voordelige glazen kralen verkrijgbaar, toegegeven, die komen dan ook niet uit Italië.

De Tsjechische facetkralen zijn ook heel geliefd. Dit is wat ze vroeger Boheems glas noemden. Mijn oma had er ook een vaas van. Die vond ik niet bepaald mooi, maar haar ketting met glaskralen met een AB-coating wel. Zij noemde dat rijnstenen. Ik associeerde die met een rijnreisje, maar dat zat toch weer anders.

handgemaakte-glazen-kralen1.jpg

Glaskralen zelf maken

De mooiste glazen kralen maak je natuurlijk zelf. Deze hobby is niet voor iedereen, maar als je niet bang bent om je vingers af en toe te branden, dan kun je je eigen kralen maken. Je hebt hiervoor een aantal speciale attributen nodig, zoals een speciale glasbrander, staafjes glas en een mandrel. Hier maak je de kraal omheen, dat wordt het gat. Door het glas te smelten, wordt het vloeibaar en dan kun de vorm manipuleren tot kraal. Dat vergt veel behendigheid, maar het eindresultaat is prachtig. En natuurlijk uniek.