5 tips voor het succesvol overnemen van een bedrijf

5

Ben je van plan om een bedrijf over te nemen? Dan zijn er een aantal zaken waar je erg goed op moet letten. Je kunt helemaal op eigen houtje een bedrijf overnemen, maar je kunt natuurlijk ook een overname adviseur om de arm slaan om je te adviseren bij deze overname. In dit artikel zit ik alvast enkele belangrijke tips op een rijtje die van pas komen bij het succesvol overnemen van een bedrijf.

Begin met het opstellen van een zoekprofiel

Wanneer je een bedrijf wilt kopen, dan is het belangrijk om te starten met het opstellen van een zoekprofiel om een beter beeld te krijgen van wat voor een bedrijf je zoekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de branche, de regio waar het bedrijf zich moet bevinden, het type bedrijf en de omvang van het bedrijf. Wanneer je planmatig een zoekprofiel opstelt, dan zal dit zich later uitbetalen.

Start een eigen BV

Omdat de kosten rond de aankoop van een bedrijf aardig kunnen oplopen is het aan te raden om een eigen BV te starten. Met dank aan een eigen BV mogen de kosten die worden gemaakt aftrekbaar.

Praat met belangrijke mensen binnen het bedrijf

Wanneer je een passend bedrijf hebt gevonden, dan is het erg belangrijk om met sleutelfiguren in en rondom het bedrijf te spreken. Hierbij kun je denken aan belangrijke medewerkers, leveranciers en klanten.

Stel een concurrentiebeding op

Het is erg belangrijk dat er in ieder koopcontract een concurrentiebeding is opgenomen voor de verkoper. Met dank aan een concurrentiebeding zorg je er voor dat de verkoper de komende jaren niet actief mag zijn in een concurrerend bedrijf.

Neem snel afscheid van de verkoper

Normaal gesproken blijft de verkoper na de koop nog vaak een paar maanden aan het bedrijf verbonden. Dit is logisch, maar het is belangrijk dat dit niet te lang duurt. Twee kapiteins op een schip werkt simpelweg gewoon niet.