Een autoverzekering afsluiten, waar moet je op letten?

E

Iedereen met een auto is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op die manier is de schade die jij bij een ander veroorzaakt altijd verzekerd. Er zijn echter verschillende autoverzekeringen met meer of minder uitgebreide opties beschikbaar. Zo kun je kiezen uit de WA, de WA-plus en de all risk autoverzekering. Hieronder worden de verschillende autoverzekeringen besproken.

De WA-autoverzekering

De meest basic autoverzekering betreft de verzekering met enkel WA-dekking. Met deze verzekering wordt voldaan aan de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) van de bestuurder. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt, wordt de schade bij de ander vanuit deze verzekering gedekt. Dit type verzekering is verplicht voor iedere autobezitter. De verplichting zorgt ervoor dat de slachtoffers van een ongeluk altijd de kosten van het herstel van de auto of vervangend vervoer vergoed krijgen. Met deze autoverzekering is de schade aan jouw eigen auto niet verzekerd.

De WA-plus autoverzekering

Deze verzekeringen die ook wel autoverzekeringen met een beperkte casco-dekking worden genoemd, vergoeden niet alleen de schade van een ander. In sommige gevallen wordt ook de schade aan de eigen auto vergoed. Je kunt bij deze autoverzekeringen bijvoorbeeld op een vergoeding rekenen als de auto door brand beschadigd raakt of wanneer de auto wordt gestolen. De precieze dekking verschilt per aanbieder, je kunt deze terugvinden in de polisvoorwaarden van de verschillende autoverzekeringen.

De all risk autoverzekering

De meest uitgebreide verzekeringen voor de auto zijn de all risk autoverzekeringen met volledige cascodekking. Je bent dan niet alleen verzekerd voor de schade van een ander, ook de schade aan jouw auto wordt vergoed. In de meeste gevallen is er wel sprake van een eigen risico en de premie die je voor deze verzekering betaalt is vrij hoog. Deze autoverzekering wordt daarom voornamelijk afgesloten door mensen met een nieuwe auto. Welke schade er precies gedekt wordt, verschilt per aanbieder. In de polisvoorwaarden van de autoverzekeringen kun je lezen welke schade wel en niet gedekt wordt.

Autoverzekering afsluiten

De hoogte van de premie van autoverzekeringen wordt gebaseerd op de leeftijd van de auto, het gewicht van de auto, jouw leeftijd, jouw woonplaats, het aantal kilometers dat je gemiddeld rijdt en het aantal schadevrije jaren dat je op jouw naam hebt staan. Aan de hand van deze informatie wordt bepaald hoe groot de kans is dat jij schade maakt en een beroep zal doen op de verzekering. De premies en dekkingen van autoverzekeringen kunnen sterk van elkaar verschillen. Het is daarom verstandig om de prijzen en voorwaarden van verschillende autoverzekeringen te vergelijken voordat je een autoverzekering afsluit